1b web.jpg

RUBER,

remolatxa i vichy

 

L’artista trempolí Àlvar Calvet, presenta una exposició relacionada amb l’obra que li ha permès obtenir el 1r Premi d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils 2020.

 

A partir d’una acció originada en un restaurant de Tremp consistent en menjar crema de remolatxa i que a l’autor li ha servit com a argument per a generar una escenografia i un treball de videocreació on ell mateix és el protagonista, Calvet expandeix un univers. A l’exposició, Calvet presenta l’acció videogràfica Vermell remolatxa i “Vichy” i tota l’expansió pictòrica que se’n deriva a través d’una vaixella esmaltada. L’acció de menjar i els gestos que s’hi realitzen són l’excusa per al desenvolupament d’aquesta exposició.

 

Àlvar Calvet ens presenta una vaixella de 12 plats plans i de 12 plats fondos l’estampat dels quals - com hem dit - és el propi gest que va sorgint en cada moment i que és el resultat de deglutir aquesta verdura vermella en forma de sopa . La resta de l’exposició esdevé a partir de la múltiple expansió d’aquesta idea en diversos suports i formats on el motiu redundant són aquests gestos, sovint inconscients, provocats per l’acte de menjar.

 

Aquí el pinzell ha estat substituït per la cullera i les pintures en algunes de les obres també s’han creat a partir d’elements alimentaris com són l’ou - tremp d’ou -, la pròpia remolatxa, en pols, etc. Calvet enlloc de pintar despinta, enlloc de tapar rasca i destapa, en un joc de contradiccions que li han permès dibuixar a partir d’eliminar, desvelar a partir d’eliminar.

 

L’artista, nascut a Tremp l’any 1965, amb una llarga trajectòria artística, treballa sobretot l’art en context, intentant sovint donar visibilitat a col·lectius en risc d'exclusió i també desenvolupa una accions basades amb el compromís envers diverses causes polítiques o socials.

 

Com a antecedents d’aquest treball i dins de la mateixa trajectòria de l’artista, hi trobem d’una forma molt clara i directa les obres fetes per al Banquet Gegant pels Gegants de Reus amb l’Antoni Miralda de l’any 1998 i l’acció Happy Birthday que es va realitzar també l’any 1998  a la Casa Castellarnau de Tarragona.Molts dels treballs artístics de Calvet dels últims anys, presenten algun element en relació amb l’aliment que ha passat a configurar algun dels seus treballs. Algunes de les accions han consistit per exemple en l’acte de menjar com excusa (Acte de fe, 2017/2018), algunes de les seves obres estan fetes amb elements alimentaris (Cos de Crist per a la Capella de Sant Ignasi Malalt de Manresa, 2019).

L’autor ha estat premiat recentment amb el 1r Premi al Certamen XYZ d’intervencions efímeres organitzat per Lo Pati d’Amposta amb l’obra Guanyar Terreno i ha dirigit i presentat a Reus el documental  El banquet gegant amb Antoni Miralda.

arrowbackwhite.gif

arrowforwhite.gif